2020. dec 27.

MOZSÁRÁGYÚ VAGY SÜTEMÉNY – FRONTKARÁCSONYOK AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN

írta: Blogvendegszerzo
MOZSÁRÁGYÚ VAGY SÜTEMÉNY – FRONTKARÁCSONYOK AZ I. VILÁGHÁBORÚBAN

tpa03_01.jpg

1 Osztrák–magyar csapatok küzdelme az oroszokkal 1914. december 28-án a Latorca jegén

 

Az I. világháború előestéjén még nagyon kevesen gondolták, hogy egy elhúzódó, több évig tartó küzdelem fog következni. Európában, még pontosabban a kontinens nyugati részén 1870-ben vívtak utoljára jelentősebb háborút, ám az nem tartott tovább fél évnél. A porosz–francia háború végül utóbbi fél vereségével zárult. Bő négy évtizeddel később a nagyhatalmak katonai vezetői között szinte teljes volt az egyetértés arra vonatkozólag, hogy csapataik legkésőbb az év végére már győztesen térhetnek haza. A derűlátó vélemények közül a II. Vilmos német császárnak tulajdonított „Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim otthon lesznek!” mondat a legismertebb, de a francia, az orosz, valamint az osztrák–magyar katonai vezetés is hasonlóan optimista volt.

A hadiesemények azonban felülírták a gyors sikert valószínűsítő terveket, így a Berlinbe, Párizsba, vagy Budapestre tervezett kirándulások egyaránt elmaradtak. A szemben álló felek a nyugati hadszíntér teljes hosszán védelemre rendezkedtek be és még javában a lövészárkok építését és a hadviselés új szabályait tanulták, amikor az első háborús karácsony elérkezett. Az I. marne-i csata fordulópontnak bizonyult a háború menetében, ugyanis befejeződése után a német haderőnek nem maradt esélye a franciaországi hadjárat győztes befejezésére. Októberére az északabbra lévő, flandriai frontszakaszon is csak a lövészárkok ásása és tökéletesítése volt az egyetlen lehetséges forgatókönyv. 1914. december 7-én XV. Benedek pápa békefelhívással fordult a harcoló felekhez, ez azonban eredménytelen maradt. A hivatalos fegyverszünet meghiúsulása ellenére számos frontszakaszon önkéntes fegyvernyugvás következett be, majd e helyek többségén a katonák együtt ünnepelték a karácsonyt.

 tpa03_02.jpg

2 Német csapatok behavazott lövészárkaikban 1915 telén, a Mazuri tavaknál

 

A szemben álló felek nem egyformán reagáltak a háborúra és annak elhúzódására. Francia oldalon még elevenen élt a revánsvágy az 1870-ben elveszített porosz–francia háború miatt. A német hadsereg ráadásul a frontvonal teljes hosszán francia és belga területen állt, amit a fronton szolgálatot teljesítő katonáknak gyakran hangsúlyoztak is. Belgium az antanthatalmak mellett a semleges országok jelentős részében is úgy jelent meg, mint a porosz militarizmus leginkább sajnálatra méltó áldozata. A belga katonák is így tekintettek a háborúra, tehát a franciákhoz hasonlóan részükről sem lehetett engedékenyebb magatartásra számítani.

Az angol és a német katonák között már az első lövészárok-rendszerek elkészültétől kezdve megindult a közeledés. Gyakran előfordult, hogy kőhöz kötött újságcikkeket vagy egész újságokat dobtak át egymásnak, vagy kölcsönös tűzszünetet tartottak, amíg sebesültjeiket biztonságba helyezték. Arra is volt példa, hogy a két lövészárok között elhelyezkedő területen, a „senki földjén” segítettek egymásnak a halottak eltemetésében. Az elesettek halálát, s a sebesüléseket is jelentős részben a saját tüzérség pontatlansága okozta, ezért a harcoló felek akkor még nem gyűlölték egymást annyira, mint a háború további ütközeteiben. A halottak rendes eltemetése kegyeleti okok mellett egészségügyi szempontból is fontos volt.

tpa03_03.jpg

3 Sebesült kimentése a „senki földjéről” valahol a nyugati fronton

 

Visszaemlékezésekből és levelekből tudjuk, hogy a katonák közül a közösen szervezett sebesültszállítások és temetések alatt döbbentek rá, hogy a szemben állókra nem illenek azok a megállapítások, amelyeket a háborús propaganda sulykolt számukra. A brit katonák gyakran udvariasnak írták le azokat a német katonákat, akiket az angol napisajtóban a legtöbbször „hunoknak”, vagy „vadállatoknak” neveztek.

 tpa03_04.jpg

4 Német katonák karácsonyfát díszítenek a lövészárokban

 

1914 decemberében mindkét oldal katonái sok küldeményt kaptak családjuktól. Karácsonyra még a legszegényebb családok is igyekeztek elviselhetőbbé tenni a fronton szolgálók életét valamilyen kisebb ajándékkal. Ez azt eredményezte, hogy jelentős mértékben nőtt a cserealap az esetleges találkozások esetére. Az angol főparancsnokság, mintegy megérezve a közelgő ünnep jelentette „veszélyeket”, figyelmeztetést adott ki. Ebben december utolsó napjaira kiemelt figyelmet követeltek meg az őrt állóktól, mondván, hogy a németek a karácsonyi és az újévi, ünnepléssel és pihenéssel töltött időszakban is támadást indíthatnak. A harci szellem javítására irányuló parancs nem érte el a célját, mivel a fegyverek mindkét oldalon fokozatosan elhallgattak. December 22-én és 23-án sok frontszakaszon már csak néhány mesterlövész adott le lövéseket. 23-án és 24-én este már az angolok és a németek is karácsonyi dalokat énekeltek, majd átkiabáltak egymásnak a lövészárkokból.

tpa03_05.jpg

5 A találkozások előtt a katonák a lövészárok nyújtotta biztonságból vették fel egymással a kapcsolatot

 

A senki földjén megejtett találkozók előtt általában az angolul tudó német katonák kezdeményezték a kapcsolat felvételét az ellenféllel. A németek jól sejtették, hogy az angol katonák közül kevesen tudják a korabeli német kézírást elolvasni, s a beszélt nyelv megértésére is ugyanez állt. A német akcentussal megfogalmazott „You no fight, We no fight!” (Nem harcolunk, ha ti sem harcoltok!) mondat szállóigévé vált a rögtönzött tűzszünetek előtt. December 24-én több német–francia és német–belga frontszakaszon is megenyhültek a harcoló felek. A közeledés az esetek többségében egyformán történt meg. A legismertebb karácsonyi dalok éneklése után a két védelmi vonal között félúton találkoztak a katonák és boldog karácsonyt kívántak egymásnak. Sok esetben megegyeztek, hogy 25-én és 26-án tűzszünet lesz érvényben, bár ezt csak addig lehetett betartani, ameddig feletteseik ki nem adták a támadási parancsot. Gyakori volt ételek, sütemények, valamint dohány és cigaretta cseréje, de ajándékozásra is akadtak példák.

tpa03_06.jpg

6 Német és angol katonák együtt ünnepelnek a "senki földjén" 1914 karácsonyán

 

A nagyszámú karácsonyi megemlékezés mellett az is több alkalommal előfordult, hogy a kezdeti közeledés után a védelemben lévő fél tüzet nyitott. Más frontszakaszokon vallási okokból nem jöhetett létre közös ünneplés: a francia gyarmati csapatok jelentős része muszlim volt. Volt, hogy tűz alatt tartották a német állásokat, bár olykor a németek rá tudták venni őket egy tűzszünetre, hogy a saját bunkereikben nyugodtabb körülmények között ünnepelhessenek. Ennél is rosszabb volt, ha a karácsony utáni napokban támadásra vezényeltek olyan alakulatokat, amelyek tagjai nem sokkal korábban még a másik féllel közösen énekeltek karácsonyi dalokat, vagy cigarettával kínálták egymást. A katonák számára gyötrelmes volt azoknak a holttesteit látni, akikkel együtt ünnepelték a karácsonyt. Olyan tisztek is akadtak, akiknek a parancsnoksága alatt semmilyen közös megemlékezés, vagy még tűzszünet sem jöhetett szóba. Mindkét oldalon előfordult, hogy a szolgálatot teljesítők közül egyesek távol maradtak az ünneplésektől, így fejezve ki nemtetszésüket. A tisztek támogatásán vagy elutasításán sok múlott ugyan, de olyan esetekről is tudni, amelyek során engedélyük nélkül került sor az ünneplésekre.

 tpa03_07.jpg

7 A karácsonyi fegyverszünet emlékműve, Messines, Belgium

 

A karácsonyi fegyverszünetek és közös ünneplések sok csapattestet érintettek. Ezt támasztja alá, hogy a katonai vezetés nagy veszélyt látott bennük. Úgy ítélték meg ugyanis, hogy a néhány hónappal korábban beállott állásharc nagy áldozatokat, „befektetéseket” fog követelni, s lehetetlen lesz támadásra vezényelni olyan katonákat, akik kételkednek az ellenség démonizálásában. A háború további időszakában az új fegyverek bevetése és az új harceljárások alkalmazása az ő malmukra hajtotta a vizet: a harci gázok egyre szélesebb körben történt bevetése, a tengeralattjáró-hadviselés, valamint a Németország köré vont éhségblokád nagymértékben hozzájárult a háború barbarizálódásához. Ennek következtében azokon a frontszakaszokon is csökkentek, vagy megszűntek a katonabarátkozások, ahol egyébként arra lehetőség lett volna. Noha a nyugati hadszíntéren a további évekből is jegyeztek fel spontán tűzszüneteket és ünnepléseket is, a háború elhúzódása ezek ellen hatott.

A nyugati hadszíntéren voltak azonban olyan frontszakaszok, ahol karácsony közeledtével semmi enyhülés nem következett be, hanem a küzdelem egyre intenzívebb jelleget öltött. Paradox módon az I. világháború nagyobb részében „csendes szektornak” számító Vogézek ezer méter körüli csúcsai vonultak be a hadtörténelembe a karácsonyi hadviselés szomorú példájaként.

1914-ben intenzív és váltakozó sikerű harccselekmények folytak a Vogézek térségében. A nyugati hadszíntér legfontosabb pontjain már nem lehetett jelentősebb eredményeket elérni, ezért e nehéz terepviszonyokkal bíró területen igyekeztek a döntést kierőszakolni. Különös jelentőséggel bírtak a hegylánc nagyobb csúcsai (a legmagasabb pontja, Grand Ballon, valamint a Tete des Faux és Hartmannswillerkopf).

tpa03_08.jpg

8 Harcok a Vogézekben 1915 januárjában

 

A Tete des Faux-hoz az 1914-es hadiév egyik legszomorúbb eseménye kötődik: E csúcs megszerzéséért vívták december 24-én éjjel a karácsonyi csatát, amely a két oldal számára 600 fős veszteséggel járt. A csata a német csapatok 22 óra 30 perckor indított támadásával indult, amelyet mostoha időjárási körülmények között, elégtelen hadfelszerelési, élelmezési és egészségügyi ellátás mellett vívtak meg a szemben álló felek. Veteránok beszámolóiból egyértelműen kiviláglik, hogy leginkább a sebesülésektől tartottak. Harcokban megsérülni mindig traumatikus élmény, itt azonban ezt az orvoshiány, valamint a nehéz terepviszonyok egyaránt tovább fokozták. A Vogézekben vívott harcokat az tette még kegyetlenebbé, hogy a kórházak nagyon messze voltak az arcvonaltól. A behavazott utak, valamint a jelentős szintkülönbség miatt a sebesültek nagy része is odaveszett.

A németek mozsárágyúkkal vették tűz alá a francia állásokat, majd elfoglalták a magaslatot, majd a francia ellentámadás a kiindulási pontra vetette vissza a támadókat, akik e frontszakasz más pontjaihoz hasonlóan mélységben tagolt védelmi vonalat építettek ki. A védelmi rendszerek a legtöbb helyen, így e csúcson is, olyan szilárdnak bizonyultak, hogy egészen a fegyverszünetig nem változtak az erőviszonyok. Hartmannswillerkopf térségében 1915 novemberében váltak intenzívebbé a harcok. A nagyobb fontossággal bíró frontszakaszokon addigra mindkét fél nagy veszteségeket szenvedett, ez vezetett arra a felismerésre, hogy a nehezebb terepviszonyok dacára is érdemes itt megkísérelni az áttörést. Az újabb offenzívákra – a néhány hete befejeződött harmadik artois-i csata tapasztalataiból okulva – tovább növelték a tűzerőt, ez alkalommal az arcvonalon már minden 13. méterre jutott egy löveg. A német Kövér Bertához és az osztrák–magyar 30,5 cm-eshez hasonló rombolóerejű, 370 mm-es mozsárágyúkat is bevetettek, s ennek köszönhetően elfoglalták a csúcsot. Karácsonyra esett a német ellentámadás, majd váltakozó sikerű harcok után január 8-án a szemben álló felek beszüntették a támadásokat. Német részről már folytak a Verdun térségében tervezett offenzíva előkészületei, francia oldalon pedig úgy ítélték meg, hogy a nagy veszteségekkel járó támadások nem hoztak értékelhető eredményt.

tpa03_09.jpg

9 A Hartmannswillerkopf a harcok után

 

1915-ben már kevesebb közös ünneplés történt, ugyanakkor voltak olyan hadszínterek, ahol ez a kérdés fel sem merült. Jóllehet Törökországban 1915 végére már megszületett a döntés az áprilisban partra tett inváziós hadak evakuálásáról, ez nem jelentette az ellenségeskedés lanyhulását. A Gallipoli–félszigeten az inváziós hadak fegyverzetet és muníciót tekintve egyaránt fölényben voltak a török csapatokkal szemben. Különösen a nehézfegyverzet terén mutatkozott meg a török hadsereg lemaradása, ezért nem meglepő, hogy Németország és az Osztrák–Magyar Monarchia nagy sietséggel igyekeztek a szövetségesüknek segítséget nyújtani. Az osztrák–magyar mozsárágyú ütegek december 19-én érkeztek meg, majd bivalyvontatással, erőltetett menetben érték el tüzelőállásaikat Anaforta térségében. Éppen december 24-én hozták őket működőképes állapotba, s még aznap tűz alá vették a brit, valamint a francia állásokat. Az osztrák–magyar csapatok az antanthaderő evakuálása után Gáza térségében vettek részt a harcokban.

tpa03_10.jpg

10 Osztrák–magyar 30,5 cm-es Skoda mozsár Gallipolinál

 

A keleti hadszíntéren az első háborús karácsony alkalmával szintén előfordultak a franciaországihoz hasonló fegyverszünetek és ünneplések, viszont az ottaninál jóval kisebb számban. 1916-tól szaporodtak meg a katonabarátkozások. A nyugati hadszíntérrel ellentétben itt a háború elhúzódása hozta meg a harci szellem gyengülését. 1914 augusztusától kezdve az Osztrák–Magyar Monarchia csapatai saját területüket védték az előre törő orosz haderővel szemben. 1915 őszére azonban már visszaszorították az orosz csapatokat.

 tpa03_11.jpg

11 Osztrák–magyar katonák téli öltözetben a hóborította lövészárokban
a keleti fronton, Gorlice közelében 1915 telén

 

E frontszakaszon nem kizárólag karácsonykor vették fel egymással a kapcsolatot a szemben álló felek. A háború elhúzódásával karácsony mellett már húsvétkor, majd a szürke hétköznapokon is előfordultak beszélgetések és ajándékozások, amelyekben a tisztek is egyre gyakrabban részt vettek. A katonai vezetés mind az osztrák–magyar, mind az orosz oldalon nagy veszélyt látott a katonabarátkozásokban, ezért elrendelte a hadiállapot fenntartását a frontvonal teljes szakaszán, méghozzá időbeli korlátozás nélkül. Az olasz hadszíntéren lényegesen kevesebb katonabarátkozás történt, mivel a közvéleményt és a katonák többségét felháborította a korábbi szövetséges Olaszország hadüzenete, valamint a védelmi állások kialakítása sokkal több időbe került, mint a világháború más hadszínterein.

Tóth Péter András

 

Képek

1 Osztrák–magyar csapatok küzdelme az oroszokkal 1914. december 28-án a Latorca jegén
https://www.mediathek.at/der-erste-weltkrieg/der-erste-weltkrieg-ausgabe-2/armeen-und-kriegsverlauf/
der-versengende-atem-des-krieges/

2 Német csapatok behavazott lövészárkaikban 1915 telén a Mazuriai tavaknál
https://www.mentalfloss.com/article/74553/9-creative-ways-spend-your-fsa-money-deadline?
utm_content=infinitescroll1

3 Sebesült kimentése a „senki földjéről” valahol a nyugati fronton
https://geographicalimaginations.com/tag/no-mans-land/

4 Német katonák karácsonyfát díszítenek a lövészárokban
http://www.worldwar1archive.com/world-war-1/decorating-a-christmas-tree-in-the-trenches/

5 A találkozások előtt a katonák lövészárok nyújtotta biztonságból vették fel egymással a kapcsolatot.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Periscope_tranch%C3%A9e_fran%C3%A7aise.jpg

6 Német és angol katonák együtt ünnepelnek 1914 karácsonyán
https://thechaplainkit.com/history/chaplains-at-war/world-war-1/silent-night-the-story-of-the-world-war-i-
christmas-truce-of-1914/

7 A karácsonyi fegyverszünet emlékműve, Messines, Belgium
https://www.historicwartours.com.au/blog/2019/12/11/the-christmas-truce-of-1914

8 Harcok a Vogézekben 1915 januárjában
http://www.metropostcard.com/war7a-f.html

9 A Hartmannswillerkopf a harcok után
https://driki68.wixsite.com/scheppler-cedric/photos-du-hwk

10 Osztrák–magyar 30,5 cm-es Skoda mozsár Gallipolinál
https://nagyhaboru.blog.hu/2015/11/28/osztrak_magyar_tuzeregysegek_tevekenysege_a_gallipoli-felszigeten

11 Osztrák–magyar katonák téli öltözetben a hóborította lövészárokban a keleti fronton, Gorlice közelében 1915 telén
https://twitter.com/pikegrey1418/status/932990828926128128

Szólj hozzá

20. század I. világháború Lövészárok-barátkozás Háborús karácsony