2021. már 29.

EGY ÉVES AZ ARS MILITARIA BLOG

írta: Rossbach1757
EGY ÉVES AZ ARS MILITARIA BLOG

 

Amikor egy esztendővel ezelőtt útnak indítottuk ezt a blogot, azt gondoltuk, hogy az Ars Militaria, jó mesterlövészhez méltóan, láthatatlanul megbúvik majd a hazai blogszféra dzsungelében és legjobb esetben egy maroknyi – hozzánk hasonló – megszállott bukkan rá. Nem így történt! Már az egyik első bejegyzés címoldalas lett a blog.hu-n és az Index a későbbiekben is kirakta, kirakja számos cikkünket. Volt olyan bejegyzésünk, melyre majdnem 50 000-en kattintottak és összesen több mint 800 000 lapletöltés történt! Nagyon köszönjük Olvasóink kitartását és hűségét! Az Ars Militaria sikere azt is bizonyítja, hogy a szélesebb olvasóközönség körében bizony komoly igény mutatkozik a szakszerűen megírt hadtörténelemre, akár olyan témák és korszakok vonatkozásában is, melyekről az ember első pillanatban nem is gondolná. Bebizonyosodott, hogy érdeklődés van olyan, mélyebb elemzésekre is, melyek túlmutatnak az hadtörténelmi ismeretterjesztés kényelmes témáin és kitaposott útjain.

Ugyanakkor a blogírás és bloggondozás során mi, történészek is megtanultunk néhány dolgot. Ezeket az alábbiakban foglaljuk össze,  mintegy jó tanácsként a történeti vagy egyáltalán, bármilyen tudományos ismeretterjesztésre vállalkozó kollégáknak, ámbár talán Kedves Olvasóknak sem haszontalan, ha látja, milyen tapasztalatokat szereztünk és milyen szempontok szerint igyekszünk az érdeklődést kielégíteni.

1) Légy gátlástalan! Ha úgy érzed, hogy a témához kívánkozik, ne habozz popkulturális utalásokkal, asszociációkkal, képekkel megspékelni cikkedet! Egy kis clickbait miatt még senkit sem fosztottak meg a doktori címétől… viszont az írás esetleg még több ember figyelmét felkelti.

arsmilitaria1_01.jpg

1 Mesterünk: Machiavelli

 

2) Légy NAGYON pontos és összeszedett! A cikk hamar eljut a kollégákhoz, (hamarabb mintha szaklapban publikálnád…), akik nem haboznak rámutatni pontatlanságaidra, tévedéseidre, felületességeidre. De természetesen a nagyérdemű is figyel!

arsmilitaria1_02.jpg

2 Elég egy pontatlan adat, és vár a (virtuális) hadbíróság!

 

3) Légy aktuális! Az első bejegyzéseink tavaly a karantén idején jelentek meg, egyik közülük természetesen járvány-témában. Tetszik vagy sem, „ami benne van a levegőben”, az mindig vonzza az olvasót. Kezdésnek, felütésnek tökéletes volt.

arsmilitaria1_03.jpg

3 Az érdeklődés blogunk iránt ragályos volt...

 

4) Inkább felfele célozz, mint lefelé! Az olvasók tájékozottak, felesleges túlmagyarázni a dolgokat. A kulcsfogalmakra, személyekre, ha megfelelő színvonalú a szócikk, akkor egy Wikipedia-hivatkozás tökéletes.

arsmilitaria1_04.jpg

4 Cél: egymillió oldal-letöltés!

 

5) Légy tömör! Az interneten babrálva, vagy a kávészünetben, esetleg a buszon, no meg a „kis helységben” még senki sem olvasta el a Buddenbrook-házat. 15-20 000 leütés az optimális, és az is legyen ügyesen tagolva! Ha hosszabb a mondanivalód, több részletben közöld!

arsmilitaria1_05.jpg

5 Tömör, mint a makedón falanx

 

6) Legyél „képmutató”! A blogolás a jó, figyelemfelhívó képeknél és az igényes felületnél kezdődik. Ezek nélkül nagyon nehéz!

arsmilitaria1_06.jpg

6 Még jó, hogy csak átvitt értelemben lettünk azzá!

 

7) És végül: légy kitartó! A tüzet táplálni kell, a blogot legalább 3-4 naponta új tartalommal kell „etetni”, hogy megmaradjon, működjön, ne pártoljanak el az olvasók… Ez nem könnyű, mert olykor az apró eredmények mögött is hosszú kutatómunka rejlik. Ugyanakkor az információt, a tudományos eredményeket a blogokon és a közösségi médiában lehet a legkönnyebben eljuttatni a legszélesebb olvasóközönséghez.

arsmilitaria1_07.jpg

7 Fontos a rendszeres utánpótlás!

 

Reméljük tehát, hogy még sok-sok születésnap apropóján találkozhatunk!

Az Ars Militaria csapata

 

Szólj hozzá